Polikistik böbrek hastalığının ilerlemesini önlemek veya yavaşlatmak mümkün
Polikistik böbrek hastalığı, en yaygın kalıtsal böbrek hastalığıdır ve böbrek yetmezliğinin önde gelen nedenlerinden biridir. Abdi İbrahim Otsuka, 10 Mayıs Polikistik Böbrek Hastalığı Günü’nde Türkiye’de her 1000 kişiden birinde görülen kalıtsal bir hastalık olan polikistik böbrek hastalığının tedavi edilmediği takdirde diyalize veya böbrek nakline ilerlediğine de dikkat çekiyor.
Polikistik böbrek hastalığı, yaşamı tehdit eden en yaygın kalıtsal hastalıklardan biridir ve böbrek yetmezliğinin önde gelen nedenlerinden biridir. 10 Mayıs Polikistik Böbrek Hastalığı Günü’nde de açıklama yapan Abdi İbrahim Otsuka Medikal Yönetimi, Türkiye’de her bin sağlıklı insandan 1’inde polikistik böbrek hastalığının görülebildiğine dikkat çekerek hastalık hakkında kritik bilgiler derledi.
Polikistik böbrek hastalığı kronik, ilerleyici ve kalıtsal bir hastalıktır. Ebeveynlerden birinde bu hastalık varsa çocuğa bulaşma riski %50’dir. Böbreklerde ve başta karaciğer olmak üzere diğer organlarda kist adı verilen sıvı dolu keseciklerin çoğalarak büyüdüğü kompleks bir hastalık olan polikistik böbrek hastalığında, böbrek sağlıklı bireylerde olduğundan birkaç kat daha büyük hale gelerek birçok şikayet ve belirtiye neden olabilir, özellikle kist içinde ağrı, kanama ve enfeksiyon. .
Zamanla, birçok hasta böbrek yetmezliği geliştirir. Ayrıca ODPBH hastalarında yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara yatkınlık da yaygındır. Hastalık hem yetişkinlikte hem de çocuklukta teşhis edilebilir.
Polikistik böbrek hastalığı, nakil gerektiren her 10 vakadan birinin nedenidir.
Polikistik böbrek hastalığı, böbrek nakli gerektiren 10 olaydan 1’inde böbrek yetmezliğinin ana nedenidir. Erken teşhis ve tedavi ile hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak mümkünken, birçok hasta ortalama 60 yaşından önce böbrek nakli veya diyalize ihtiyaç duyuyor.
ODPKD’nin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek uzun süreli fiziksel ve zihinsel etkileri vardır. Erken dönemlerde bile birçok hasta işe ve fiziksel aktiviteye engel olacak semptomlar yaşar. polikistik böbrek hastalığı; kayıp, belirsizlik ve korku, korku bozukluğuna veya depresyona yol açabilen derin duygusal etkilere yol açabilir.
Yüksek tansiyon, bel ve/veya sırt ağrısı, sık idrar yolu enfeksiyonu, kanlı idrar, sık taş düşürme şikayeti olan veya birinci derece akraba ve ailesinde polikistik böbrek hastalığı olan bireylerin başvurması çok önemlidir. erken teşhis ve tedavi için bir nefrolog. .
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı