Tarihçi şunları yazdı: Çocuk tanrıçalar veya tanrıça çocuklar
Çocuk tanrıçalar veya tanrıça çocuklar
tarihçi
İnsanlığın tarihsel yolculuğunda ve dünyanın farklı coğrafyalarında çok farklı dinsel inançların olduğu bir gerçektir.
Bu inançların ortasında yer alan bazı “çok farklı” dini inanışlar tarihin karanlığında kalırken, bazıları da günümüzde varlığını sürdürmektedir.
Nepal’deki küçük kızların ortasından tanrıça olarak seçildiği ve tapıldığı belli olan “kumariler” böyle bir fenomendir. Çocuk tanrıçalar / tanrıça çocuklar, 2022’de bile ülkenin en temel dini sembolüdür.
Nepal bölünecekti, hükümdar bir tanrıça icat etmeyi düşündü
Bu, en hafif tabirle, garip Nepal geleneğinin tarihi kökenleri Hint beyliklerindedir.
Nepal; Başkenti Katmandu olan, yaklaşık 30 milyon nüfusu ve 147 bin kilometrekare yüzölçümü ile Himalayaların eteğinde bir ülkedir. Tarih boyunca birçok hanedanın el değiştirdiği Nepal’deki Malla Hanedanlığı’nın yöneticilerinden Jayaprakash Malla, 1750’lerde ülkesi dış müdahalelerle çalkalanınca toplumsal uyumu sağlayacak bir şey düşünmüş ve son olarak eski bir tanrıçanın küçük bir kızda enkarne olarak, bunun küçük kızın “tanrıça Taleju” olduğunu ilan ettiğini buldu.
Kral ayrıca yaşayan tanrıça için bir tapınak yaptırdı. Hinduizm ve Budizm’in etkisi altındaki bir coğrafyada yer alan, bazılarına göre binlerce tanrı ve tanrıçanın, yüzbinlerce tanrı ve tanrıçanın bulunduğu Nepal’de, yeni bir tanrıçanın ortaya çıkması tabi ki garip karşılanmadı. Newari dinine mensuptu ve hatta “yaşayan bir tanrıça” olduğu için büyük ilgi gördü. . Bu nedenle bugün bile Budistler ve Hindular ve Newariler kımıza taparlar.
Tanrıçaları seçen rahipler
Süreç, Katmandu’daki 16 manastır aracılığıyla adaylık daveti ile başlar. Kumari, Nepal Newari Budist topluluğunun “en seçkin” klanı olarak kabul edilen Shakyas’ın ortasından tanımlanıyor. Farklı şehirler için birden fazla kodi seçilmiştir. Rahipler burçlarına bakarak en doğru tanrıçayı seçmeye çalışırlar.
Adaylar ergenliğe girmemiş 2 ile 6 yaş arasındaki kızlardır. Ülkenin başbakanı da kumara saygı gösterir ve ona tapar. Katmandu’nun Royal Kumari’si, Nepal kumarilerinin en popüleridir. Taç kraliyet trishna Shakya, 2017’den beri tanrıça misyonunu sürdürüyor. 2014 yılında Patan’ın kımızları seçilen Unika Bajrachar, aynı zamanda ülkenin en değerli ikinci tanrıçası olarak biliniyor.
Bir çocuk 108 hayvan başından korkmuyorsa tanrıçadır.
Kumariye seçilebilmek için “kaşları inek gibi, kalçaları geyik gibi, sesi ördek gibi, esmer olmak” gibi bir takım şartların karşılanması gerekir.
Rahipler bir aday seçtikten sonra, kızın gerçekten gerekli niteliklere sahip olduğundan emin olmak için son bir test daha yaparlar. Buna göre, Hindu Dashain festivalinde tanrıça Taleju’ya 108 bufalo ve keçinin kurban edildiği tapınağa götürülen 6 yaşına kadar bir çocuk, kesik kafalar arasında bir gece geçirirse tanrıça kabul ediliyor. mum ışığında bir ortamda hayvanların ve dans eden maskeli adamların.
Hayır, eğer kız korkarsa ya da ağlarsa yeni bir tanrıça adayı bu sınavdan geçirilir. Çocuk bir kumari olarak onaylandıktan sonra, rahipler tarafından bedenini ve ruhunu geçmiş deneyimlerden arındırmak için bir dizi bilinmeyen tantrik ritüel gerçekleştirilir. Bu ritüeller tamamlandıktan sonra tanrıça Taleju’nun çocuğun vücuduna girdiğine inanılır ve ona tapılır. Kız ilk adet göreceği güne kadar bir tapınakta tutulur.
Tanrıçaya yalvarırlar
Çocuk tanrıça bu göreve başladıktan sonra belirli günlerde kendisine tapınmaya gelenleri kabul eder, onların dertlerini dinler ve yakarışlarını alır. Davacılar, belalardan ve hastalıklardan kurtulmayı umarak kumara dokunmaya çalışıyorlar.
Tanrıçanın çok güçlü olduğuna inanan Nepalliler, kumarinin doğrudan bakışının bile hayatlarına yeterince şans getireceğine inanırlar. Bu nedenle halkın karşısına çıktığında doğrudan kendisine baktığını sanan insanların arasında dayanılmaz bir izdiham oluşur.
Kumari bu durumdan kaçınmak için sık sık kafesli bir pencerenin arkasından kalabalığa bakıyor. Kumari’nin halkın karşısına çıkıp dilekçelerini aldığı andaki yansımaları inananlar tarafından şu şekilde yorumlanıyor:
Yüksek sesle ağlamak veya gülmek: ciddi hastalık veya ölüm tehlikesi.
Gözlerin ağlaması veya ovuşturulması: Yakın ölüm tehlikesi.
Titreme: Mahkum.
Alkış: Korku sebebi.
Kumari seyirciler arasında sessiz ve kayıtsız kalsa da, bu onun dileklerinin yerine getirilmesine bağlanıyor.
Ortada tanrıçanın ayağını öpebilenler kendilerini son derece şanslı sayarlar.
Zaman zaman başta Başbakan olmak üzere üst düzey yöneticilerin ziyaret ettiği Kumari, çok değerli hediyelerle birlikte yemek kabul ediyor. Bu geleneksel adaklara doğrudan kendisi tarafından değil, “Kumari bir tanrıça olduğu” için tapınağı yöneten rahipler tarafından ödenir.
Oyun arkadaşlarını kendisi seçer, her istediği oyuncak alınır.
Kumari’ye sahip bir çocuk, bu görev bitene kadar her dileğinin yerine getirilmesi gereken biri haline gelir.
Kumariler, birlikte oynamak istedikleri çocukları veya yetişkinleri seçerler. Bir kodaminin istediği oyuncak veya çikolata hemen sağlanır. Kumariler seyahat etmek istediklerinde istekleri hemen yerine getirilir. Bir dönem internete girmesine de izin verilen tanrıçaların bu izni bir süre önce kaldırıldı.
Tüm bunların ortasında 2007 yılında ABD’nin Maryland eyaletinde Discovery Channel Belgesel Festivali’ne giden kumi Sajani Shakya, “kirletildiği” gerekçesiyle tanrıça görevinden ihraç edildi.
Emekli tanrıçalar, yoksulluktan muzdarip olduklarında maaş aldılar
Kumari olarak seçilen kız ergenlik çağına geldiğinde, necis olarak kabul edilerek tanrıça olarak görevi hızla sona erer.
Çocuk, adet görmeden önce herhangi bir vesileyle vücudunun rastgele bir yerinden kan kaybetse bile, tanrıçalık görevi yeniden sona ermiş sayılır.
Kumariler, tanrıçanın peşinden yıllarca tamamen korumasız bırakılmıştı. Gençlik yıllarına “kadim tanrıçalar” olarak adım atan bu kişilerin daha sonraki hareketli yaşamlarıyla ne krallık ne de dini otoriteler ilgilendi. Bununla birlikte, bir süre önce, birçok kumarin kamuoyunda yoğun bir gündeme sahipken, hükümet yaşlı tanrıçalara – yaklaşık 200 $ – bir emekli maaşı vermeye karar verdi.
Bunlardan biri, eski tanrıça Preeti Shakya, bugün kot pantolon giyen, akıllı telefonu olan ve bankacı olmak isteyen genç bir üniversite öğrencisidir.
Unutmadan, eski bir Kumami evlenirse kocasının kısa sürede öleceğine inanıldığı için emekli tanrıçalar kolay kolay evlenmezler.
– Zoe Osborne, “Growing as a Living Goddess”, www.abc.net.au, 19 Ocak 2019
– “Nepal’in Yaşayan Tanrıçasının Garip Hayatı”, Black Platinum Gold Seyahat Dergisi, 5 Kasım 2020