Haber

Asya basını: Türk savunma sanayisinin pazarımızdan pay alması an meselesi

Türkiye’de üretilen savunma ürünleri küresel ölçekte ilgi görüyor.

İnsansız silah sistemlerinden akıllı mühimmatlara kadar muharebe sahasında kendini kanıtlamış pek çok ürün, diğer ülkelerin de radarına girdi.

Bugüne kadarki en büyük silah siparişini Körfez Arap ülkelerinden alan Türkiye, Orta Doğu’nun ötesine geçerek NATO standartlarındaki silahlarını Asya’ya satmak için Güney Kore ile rekabet etmenin yollarını arıyor.

Türk savunma sanayisi ortaklık teklifinde bulundu

Hong Kong merkezli South China Morning Post gazetesi, Türk savunma sanayii üreticilerinin 5’inci nesil KAAN savaş uçağı, Altay muharebe tankı ve L400 hafif uçak gemisi gibi askeri teçhizata yönelik silah geliştirme yan kuruluşları teklif ettiğini bildirdi.

Böylelikle Türkiye’nin ithal silahlara bağımlılığını azaltmak isteyen Asya ülkeleri için bir çekim merkezi olmayı hedeflediği vurgulandı.

ABD ve Avrupa gibi zorlu önkoşullar dayatmıyorlar

Türkiye’nin potansiyel müşterilerine ileri savunma teknolojilerine, ABD’li ve Avrupalı ​​ihracatçıların dayattığı katı önkoşullar olmaksızın erişim olanağı sunduğu hatırlatıldı.

Bu, alıcıların “Batı yaptırımları riski oluşturabilecek Çin veya Rus silahlarını satın almak gibi politik açıdan hassas alternatiflerden kaçınmasına” olanak tanıyor.

Türkiye’nin Asya pazarından büyük bir pay alması an meselesi.

Asya pazarında Güney Kore’nin avantajlı olduğu belirtilen haberin devamında şu ifadeler kullanıldı:

Türkiye, en gelişmiş ulusal silah ihracatçılarına göre önemli maliyet avantajlarına sahip. Türkiye’nin askeri teçhizatı uygun maliyetli, sağlam ve bazı durumlarda alternatiflerden üstün olmasıyla öne çıkıyor.

Türkiye, ortak girişimler ve teknoloji transferleri de dahil olmak üzere işbirliklerine açık olduğundan, pek çok kişi Türk savunma sanayicilerinin Asya pazarında daha fazla pay almasının an meselesi olduğuna inanıyor.

KAAN projesi sonunda ilgi çekici olacak

KAAN savaş uçağı projesinin, ABD öncülüğündeki F-35 programına katılımının onaylanması muhtemel olmayan Asya ülkeleri için eninde sonunda cazip olabileceğine dikkat çekildi.

Türkiye’nin Asyalı ortakları KAAN programına çekme çabalarının ne kadar başarılı olacağını zamanın göstereceğini ifade eden, “Ancak diğer ülkelerin de gelişmiş uçaklar arzulamasını beklemek doğaldır.”söylendi.

Türkiye ile Güney Kore arasındaki rekabet Asya’da gündeme geldi.

Körfez Çin yerine Türk SİHA’larına yöneldi

Öte yandan Çin’in daha pahalı insansız hava araçlarıyla yaşadığı verimsizlikler nedeniyle Körfez’deki pek çok ülkenin son dönemde Wing Loong-1 ve 2 gibi Türk SİHA’larını satın aldığı hatırlatıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin geçtiğimiz yıl Türkiye’ye yaklaşık 2 milyar dolar değerinde 120 adet Bayraktar TB2 SİHA siparişi verdiği paylaşılmıştı.

Temmuz ayında Türkiye’nin AKINCI TİHA için en büyük savunma siparişini Suudi Arabistan’dan aldığı ve 3,1 milyar dolarlık sözleşme imzalandığı kaydedildi.

afsin-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu